18. 1. 2017

🍴 Kultura stolování

Zpracovaný krátký text na téma Kultura stolování, vhodný k povídání na koberci. K textu je i pět obrázků poskládaných příborů, povídáme si o tom, jak příbor položíme, když jsme dojedli, nebo v jídle pokračujeme. U prvních 10ti otázek dáváme dětem možnosti, vyberou tu správnou (tučně označena).

  1. Ke stolu usedáme: špinaví - čistí a upravení - s každou jinou ponožkou.
  2. Usedáme: v tichosti - se zpěvem.
  3. Muži si usedají až když: mají hlad - skončil fotbal - se usadily dámy.
  4. Ruce máme: pod stolem - na stole - na kraji stolu.
  5. Sedíme tak, abychom: strkali do souseda - měli dost místa - nedosáhli na jídlo.
  6. U jídla bychom neměli: polykat - srkat a mlaskat.
  7. Polévku jíme: nožem - vidličkou - lžičkou.
  8. Po dojedení polévky necháme lžičku: uprostřed talíře - napravo - nalevo.
  9. Nůž používáme: na polévku - na maso - na olíznutí.
  10. Když jsem dojedl, položím příbor: vedle sebe na talíř - do kříže na talíř - na stůl.

Dále nejíme s plnou pusou, necinkáme o nádobí nebo příborem. Jsme v tichosti, nemluvíme. Nádobí se nesklízí, dokud všichni nedojeli. Od stolu nevstáváme dřív jak hostitel.


Jaký nástroj používají v Číně, Japonsku, Koreji a Vietnamu? Jídelní hůlky.
  • Jídelní hůlky se vyrábí ze dřeva, bambusu, kovu, kostí, slonoviny a dnes i z plastu. Stříbrné hůlky se údajně používaly v Číně k odhalení otráveného jídla. Pokud byl přítomen jed, hůlky vlivem chemické reakce zčernaly.
  • Čínské a japonské jídelní hůlky se od sebe liší délkou - japonské jsou kratší a tlustší, čínské spíše delší. Technika jídla je ale v obou případech shodná - z hůlek se vytváří jakési kleště, s jejichž pomocí se potrava vkládá do úst.
Na co všechno můžeme mít vidličku?
  • Vidlička na hlavní chod
  • Vidlička na předkrm
  • Moučníková vidlička
Jaké máme nože?
  • Nůž na předkrm
  • Nůž na hlavní chod
  • Nožík na máslo
  • Lžíce?
  • Polévková lžíce
  • Dezertní lžička


Text ke stažení TADY (heslo: stolování)

Zdroje: www.chovani.sweb.cz, www.kucharidodomu.cz, google obrázky, wikipedie

Žádné komentáře:

Okomentovat